torsdag 10 juli 2014

Kladdkake-tårta

För det som inte är så förtjust i sockerkaksbotten men ändå vill ha en riktig tårta är det här ett lyxigt alternativ. Om man inte använder sockerpasta (sugarpaste, SP) finns alla ingredienser i vanlig livsmedelsbutik.

Baka en kladdkaka, tex denna.
Vispa och smaksätt valfri "grädde".

Till dekorering behövs (minimum):
Mandelmassa, tex ICAs egen
Florsocker

Dekorera en Angry Birds Pig King tårta:

  • Grön och gul karamellfärg (livsmedelsfärg)
  • Mörk choklad, tex Odenses chokladknappar
  • Blå strössel tex Dr Oetker Dekoration Blå Glimmer
  • Eventuellt sockerpasta (sugarpaste)

Varningar  
  • Många mandelmassor innehåller glukossirap, de färdigkavlade innehåller oftast vete. 
  • Chokladen från Odense innehåller sojalecitin som känsliga personer kan reagera på.
  • Röd karamellfärg innehåller E120, ett välkänt allergen. 
  • Läs alltid innehållet på själva förpackningen!

Tips

  • Enbart grön karamellfärg ger en trist grön färg, blanda i gul karamellfärg för att få en finare nyans. Helt nödvändigt för att få fram prinsesstårte-looken!
  • Använd sugarpaste om ett kritvitt resultat önskas eller på delar som behöver torka.
  • Börja dagen innan och förbered allt som går.


Angry Birds Pig King tårta


Gärna dagen innan: Baka kladdkakan, förbered "grädde" och färga in mandelmassan. 

Lossa kladdkakan från botten av formen tex med en kockkniv innan dekoreringen.

Spritsa på "grädde" med ett stort munstycke. Börja utifrån och gör en spiral inåt, lägg gärna tjockare mot mitten. (Det går absolut att lägga på med sked eller spatel om man saknar sprits). 

Droppa i färgen mandelmassan och knåda med lite florsocker. Innan kavling eller formning bör den ligga i kylen.
Kavla sedan ut mandelmassan med florsocker för att det inte ska fastna.
För att lättare föra över till tårtan rulla mjukt upp på kaveln och rulla sedan tillbaka över tårtan.
Jämna försiktigt till mandelmassan. Om man inte ska dekorera ytterligare är det dags att pudra över florsocker. 

För Griskungen:
Forma öron och gör näsa med tex ett glas som form. 
Gör ögon, med tex ett glas, av mandelmassa eller sockerpasta/sugarpaste om det ska bli helt kritvitt. 
Fukta undersidan med lite vatten och lägg på tårtlocket. 
Stötta öronen, med tex hushållspapper, fram till serveringen. 

Kronan på bilden är lite överkurs. Har man inte tårtbakningsredskap och sugarpaste hemma rekommenderas istället kronan på muffinsbilden.

Angry Birds Pig King muffins

Smält choklad i micro eller vattenbad och spritsa med en tunn sprits. Tricket är att börja med ytterkanterna så att de bildar en kant för resten. Är man riktigt händig tar gör man kanterna med bara precis flytande choklad och ytorna med varmare, mer lättflytande choklad. 

Ställ i kylen före servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar om du gillade inlägget. Det gör det roligare att fortsätta lägga upp dem.